Når historien om Valpolicella og udviklingen af vinkulturen i området skal skrives, er der især én familie, der kan bidrage til denne: Familien Allegrini. Siden det 16. århundrede har denne familie nemlig spillet en absolut hovedrolle i vinproduktionen i dette smukke og højtestimerede vinområde.

Vinfirmaet Allegrini er i sin nuværende form etableret i 1854, og siden har seks generationer hver især haft stor indflydelse på udviklingen i hele Veneto-området. Ikke mindst Giovanni Allegrini (5. generation) som, indtil sin død i 1983, var med til at revolutionere vinproduktionen i området. Giovanni Allegrini’s tre børn har alle arvet hans store passion for vin og tog således helt naturligt over efter ham. Ansvaret for dyrkningen i vinmarkerne overgik til den ældste søn, Walter Allegrini, som desværre gik alt for tidligt bort i 2003. I dag er det de to øvrige børn, Franco Allegrini og Marilisa Allegrini, der er i spidsen for det stolte vinhus. Franco havde i mange år arbejdet med faderen i kælderen og overtog derfor ansvaret for vinificeringen, og den karismatiske Marilisa har siden 1980 været ansvarlig for marketing og dermed firmaets ansigt udadtil. Familien Allegrini tilhører indiskutabelt den absolutte elite blandt Italiens vinproducenter. Deres vine fra såvel Veneto som Toscana er nogle af de bedste og mest anerkendte fra disse to unikke regioner.

Gennem sin konstante forpligtelse til at styrke og fremme landbrugstraditioner har Allegrini ydet et betydeligt bidrag til udviklingen af ​​Valpolicella-området og hjulpet det med at være hjemsted for ​​store og anerkendte rødvine. Corte Giara er det brand, Allegrini oprettede i 1989 som svar på behovet for at udvide virksomhedens produktsortiment, og derved også introducere internationale varianter, der er mere offentligt kendte generelt set. Dette projekt har givet anledning til en række unge vine, der kan nydes i forskellige sammenhænge og er lettere tilgængelige for forbrugerne.

Valpolicella-distriktet er uden tvivl det mest berømte vinområde i Veneto og er især kendt verden over for sine Amarone, Recioto, Ripasso og almindelige Valpolicella vine. Det smukke, bakkede distrikt med nogle af Venetos flotteste, historiske 'villaer', og ikke mindst smukke bakkede vinmarker, starter umiddelbart nordøst for Verona og breder sig mod vest til Bardolino ved Gardasøen. Både landskabet, højden, jordbunden og de klimatiske forhold veksler fra sted til sted, og det forklarer de mange forskelligartede vine, som man finder i Valpolicella. De fleste producenter har i dag forstået, at et lille udbytte og en selektering af de parceller, man dyrker vin på, er bedre for kvaliteten, som generelt er blevet højere i distriktet. De klassiske druesorter i området er Corvina, Rondinella og Molinara, som benyttes til både Valpolicella DOC-rødvine, Valpolicella Classico DOC, Valpolicella Classico Superiore DOC (med min. ét års lagring) samt Valpolicella Ripasso DOC, Amarone della Valpolicella DOCG og Recioto della Valpolicella DOCG. De to sidste er bedst, når de kommer fra Classico-området og når man har prioriteret druen Corvina i blandingen.